Algemeen

Vertragen in beweging

By 19 maart 2020 No Comments

De onrust rondom Corona is nog lang niet voorbij. Zo kwam vandaag een aantal keer de vraag voorbij of we nou wel of niet mogen fietsen buiten. Dat is natuurlijk een lastig punt, want enerzijds willen we afstand houden van elkaar en ons daarmee conformeren aan de richtlijnen van het RIVM. Aan de andere kant willen we fit en gezond blijven.

Ons immuunsysteem op peil houden (of brengen indien nodig) vraagt, naast gezonde voeding en voldoende slaap, ook om beweging. Ons lijf kan niet zonder! Zeker de fanatieke sporters onder ons zullen een zekere drang ervaren om zich lekker uit te leven en het liefst volle bak aan het sporten gaan. Denkend vanuit het op volle kracht houden van je immuunsysteem is dat echter geen handige strategie.

Vanuit de trainingsleer weten we dat je lijf flink moet herstellen van een intensieve training. In deze periode is je immuunsysteem vooral bezig met het herstellen van je training en is er dus minder ruimte beschikbaar voor de weerstand tegen allerlei andere zaken. Niet alleen Corona ligt op de loer, er zijn nog talloze andere griep en verkoudheidsklachten die onze weerstand kunnen verlagen. Ook die wil je natuurlijk het liefst buiten de deur houden om je weerstand hoog te houden.

Verstandig trainen betekent dus voor nu dat je de intensieve pieken beter even kan vermijden (zeker als je al wat klachten hebt). Een rustige duurtraining kan echter geen enkele kwaad. Niet in groepen natuurlijk, maar lekker even alleen op pad. Ook nog goed om je hoofd leeg te maken en zo niet alleen in je beweging te vertragen, maar ook in je lijf. Trainen op herstelniveau. Dit werkt niet alleen fysiek, maar ook mentaal kom je beter tot rust van een relaxte training.

Sporters weten dit al wel meestal. Je hartslag omlaag brengen en langer volhouden. Voor de meeste mensen is een hartslag van 130 meer dan genoeg om een trainingsprikkel te krijgen. Zonder hartslagmeter kan je dit een vergelijken met het niveau waarop je wel merkt dat je iets dieper gaat ademen, maar nog makkelijk een liedje kan zingen en alles om je heen scherp waarneemt. Je hoeft dus niet bezig te zijn met je beweging perfect doen of je tempo vast te houden. Gewoon lekker relaxt bewegen. Het gevoel hebben dat je die intensiteit nog wel een paar uurtjes kan volhouden.

Dit werkt over het algemeen heel goed als je even wat inspiratie nodig hebt of aan het einde van een wat hectische dag met nieuwe lessen op school en toch nog je eigen werk ertussendoor freubelen. Ik ben dan ook benieuwd wat het je oplevert als je dit nu voor het eerst gaat doen. Voor diegenen die toch al niet aan sport deden, maar wel regelmatig gaan lopen met de hond oid… Goed bezig! Misschien kan je nu de tijd vinden om iets langer te lopen en laat je verrassen door wat er gebeurt in je hoofd.

Veel plezier met in beweging blijven, maar hou wel rekening met de maatregelen om besmetting te voorkomen (tenzij je mensen besmet met het gezondheidsvirus natuurlijk ;-)).