Algemeen

Integrale leefstijlcoaching: meer dan advies over leefstijl?

By 29 oktober 2018 No Comments

Wat is integrale leefstijlcoaching?

Integrale leefstijl coaching is het begeleiden van mensen in de keuzes die ze maken in hun leefstijl. Op het gebied van voeding, bewegen en slaap bijvoorbeeld. Het belangrijkste uitgangspunt hierbij is misschien wel dat je geen foute keuzes kan maken als je deze keuzes maar bewust maakt.

Weten dat een bepaalde keuze invloed heeft op hoe je je voelt en daarmee op het maken van de volgende keuze. Hoe dat werkt? Heel eenvoudig eigenlijk. Als je je goed voelt maak je eerder gezonde keuzes. Als je je rottig voelt ben je eerder geneigd om te kiezen voor iets dat je direct beter doet voelen. Meestal is dat iets wat troost geeft. Als het over voeding gaat is dat vaak iets zoets of iets vets, omdat dat voelt als een beloning. Als dat zorgt voor een rot gevoel, bijvoorbeeld omdat je je alweer niet aan je goede voornemen hebt gehouden, is een negatieve spiraal begonnen. Dat maakt vaak dat het ook niet meer “nodig” is om goed te slapen of te gaan sporten, want het leed is toch al geleden. Het heeft dus vrij direct invloed op je motivatie om andere gezonde keuzes te maken.

Integrale leefstijl coaching is dus vooral bewustwording van de keuzes die je maakt en weten welke gevolgen je keuzes hebben.

Hoe maak je dan bewuste keuzes?

Om goede keuzes te kunnen maken zijn een aantal dingen belangrijk. Weten wat voor jou belangrijk is, is de eerste stap. Dan hebben we het dus over motivatie en drijfveren. Dat gaat veel verder dan alleen het onderwerp waar je op wilt veranderen. Waarom is de gewenste verandering belangrijk? Welke onderwerpen raakt jouw verandering? Dit zijn vragen die je motivatie en drijfveren raken.

Ook het kunnen veranderen kan soms een onderwerp op zichzelf zijn. Zelfvertrouwen krijgen dat je WEL andere keuzes kan maken. Dat veranderen niet altijd eng of lastig hoeft te zijn.

Het wetenschappelijk onderbouwde veranderprogramma “Do Something Different” gaat uit van het idee dat als je keuzes maakt die anders zijn dan gebruikelijk, maakt niet uit op welk vlak, je went aan veranderen. Gewend zijn aan veranderen maakt dat het makkelijker wordt om ook op de voor jou lastige thema’s te veranderen. Veranderen is dan namelijk niet nieuw of lastig meer, maar een gewoonte.

Ook weten op welk moment je het beste invloed kan uitoefenen op je keuzes is een belangrijk onderwerp. Voor sommigen werkt bijsturen als de druk op de ketel staat heel goed terwijl dat voor anderen juist helemaal niet werkt. Die moeten misschien wel meer oefenen op de momenten dat ze het rustig hebben. Eerst maar wat vertrouwen opbouwen dat je bepaald gedrag überhaupt wel kan en dan pas kijken of het ook onder druk werkt. Beide strategieën zijn op zich goed. Het gaat erom wat voor jou het beste werkt. Om dat duidelijk te krijgen voor jezelf kan de hulp van een integraal werkende leefstijl coach heel nuttig zijn.

Een goed opgeleide (integraal wekende) leefstijlcoach kan je helpen bij het inzichtelijk maken van je keuzes. Hoe doe jij dat? Waarom kies je onder druk iets anders dan normaal? Wat spookt er door je hoofd als je weer eens iets hebt gedaan dat je niet had bedacht?

Leidt een bewuste keuze dan altijd naar ander gedrag?

Nee, alleen bewust kiezen leidt niet altijd tot ander gedrag. Soms zitten er bepaalde overtuigingen in de weg. De oorsprong van deze overtuigingen zitten vaak diep weg gestopt. Ik kan toch niet… of dat hoort toch niet zo… zijn voorbeelden van overtuigingen die in de weg kunnen zitten. Door ook je overtuigingen kritisch onder de loep te nemen kom je er soms achter dat ze niet altijd waar hoeven te zijn. Zo kan je ook kijken naar welke overtuiging of gedachte je helpt om je doel te bereiken en welke juist tegenwerkt. Zo kan je stap voor stap werken aan je doel door gebruik te maken van je overtuigingen.

Zo integreer je denken met doen en spreken we van integrale leefstijlcoaching.

Natuurlijk komen tijdens de gesprekken over keuzes ook de gerichte keuzes aan bod over voeding, beweging en herstel. Vragen die ook voorbij kunnen komen zijn bijvoorbeeld: Wat is de juiste voeding in combinatie met jouw bewegingspatroon? Of: Welke beweging helpt je om beter te slapen?

Meer weten of een afspraak maken voor een intakegesprek? Bel me gerust op 06 109 39 590 of mail naar gijs@bewegink.nl.