Algemeen

1 week van de werkstress en 51 weken van??

By 12 november 2018 No Comments

Hij is er weer! De week van de werkstress

De consultants en de HR-afdelingen hebben het er maar druk mee.. Het hele jaar door hebben we het over werkplezier en wat hier de pijlers van zijn. Nu moeten we ineens onze redenering omdraaien en het over werkstress hebben. Waar hebben we het dan over? Meestal over hoe je als werknemer kunt zorgen dat je werkstress voorkomt.

Door te doen waar je goed in bent, blij van wordt en waar je toegevoegde waarde in ziet kun je werkstress voorkomen. Maar is dat wel realistisch in een werksituatie waarin je werkgever van alles van je vraagt? Hoeveel vrijheid heb jij in je werk? En is het als werkgever wel verstandig om je medewerkers veel vrijheid te geven? Gaan ze dan niet allerlei dingen doen die je niet wilt? Hoe stem je dat af met elkaar? Dat is waar het om draait.

Ook hier is natuurlijk niet één oplossing. Iedere situatie is anders en vraagt om een maatwerkoplossing. Elke maatwerkoplossing begint met zorgen dat je met elkaar in gesprek bent. Ook de preventie van werkstress begint hiermee.

Al klinkt het tegenstrijdig omdat werkstress vaak wordt gekoppeld aan te hoge werkdruk en te weinig tijd is het juist een onderwerp om even tijd voor te maken en van een afstandje samen te kijken naar de oorzaak in elk afzonderlijk geval. Waar voor de een de werkdruk als te hoog wordt ervaren doet iemand anders fluitend de zelfde hoeveelheid werk.

Dat heeft niet zoveel te maken met de daadwerkelijke hoeveelheid werk, maar met hoeveel plezier iemand beleeft aan zijn of haar werkzaamheden. Dat hangt natuurlijk weer erg af van wat iemand dan leuk vindt. Welke van de drie elementen is het die minder goed of helemaal niet past bij de medewerker?

Ervaart iemand zichzelf als voldoende vaardig? Wordt iemand voldoende blij van het werk en/of levert de medewerker voldoende bijdrage voor zijn of haar gevoel?

Is de manier waarop wordt gewerkt een gespreksonderwerp? En hoe komt dat tot uiting in elk individueel geval? Hoe help je medewerkers die niet op hun plek zitten dan verder?

Hoe dit aan te pakken ga ik graag met u over in gesprek. Niet allemaal tegelijk, maar op afspraak. Ik moet immers ook om mijn werkstress denken 😉.

Een (werk)plezierige dag gewenst!

Meer weten of een afspraak maken voor een intakegesprek? Bel me gerust op 06 109 39 590 of mail naar gijs@bewegink.nl.